۱۴۰۱/۰۲/۱۰
نتایج مطالعه پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی قزوین نشان داد:
شایع‌ترین انگل تك یاخته‌ای روده‌ای، در سبزیجات است

این مطالعه، برای اولین بار در جهان انجام شده است

عفونت‌های تک یاخته‌ای روده، تقریباً 5.3 میلیارد تَن را در سطح جهان تحت تأثیر قرار داده و این مسئله باعث نگرانی قابل توجه بهداشت عمومی در کشورهای در حال توسعه است. تک یاخته روده از مهم‌ترین دلایل بیماری‌های دستگاه گوارش به ویژه در بیماران مبتلا به شرایط نقص ایمنی است. انتقال مدفوع دهانی، یکی از راه‌های اصلی انتقال این عفونت‌ها از طریق منابع مختلف، مانند: آب آلوده، غذاها و یا سبزیجات است. آلودگی محیطی سبزیجات و میوه‌ها به تروفوزوئیت‌ها، کیست‌ها و اووسیست‌های تک یاخته ای روده‌ای مسیر مهمی برای انتقال عوامل انگلی بوده است.
بررسی نظام مند و فراتحلیل (Systematic reviews and meta-analyses) شیوع جهانی آلودگی های تک یاخته ای در سبزیجات و میوه ها که توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد، نشان داد که مهم ترین عفونت های انگلی تک یاخته ای، در سبزیجات و میوه های دنیا، به ترتیب گونه های کریپتوسپوریدسوم و انتامبا هیستولیتیکا است.
دکتر میلاد بدری، که در کنار دکتر آیدا وفای اصلاحی، دکتری انگل شناسی پزشکی و دکتر سیما هاشمی پور، استاد تمام علوم پزشکی قزوین و فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم و رییس مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک مرکز آموزشی و درمانی مستقل ولایت قزوین، از مجریان این طرح است، گفت: یافته‌های مطالعه حاضر، که برای اولین بار در جهان صورت گرفته، نشان داد که مناطق جنوب شرقی آسیا، بیشترین میانگین شیوع این عفونت های انگلی را دارند.
دکتر بدری اظهار کرد که شایع‌ترین انگل تک یاخته ای در سبزیجات جهان، گونه های کریپتوسپوریدسوم (Cryptosporidium spp) بود که از عوامل انگلی ایجاد کننده ی اسهال غیرمحدود شونده در مبتلایان به نقص ایمنی، از قبیل افراد مبتلا به HIV  است. وی افزود که انگل تک یاخته ای غالب در میوه‌ها انتامبا هیستولیتیکا (Entamoeba histolytica) بود، که این عفونت در انسان می تواند باعث بروز اسهال خونی آمیبی و آبسه های آمیبی کبدی شود.
دکتر بدری با بیان اینکه داده‌های حاضر، خطر احتمالی عفونت تک یاخته‌ای را در انسان از طریق سبزیجات و میوه‌ها نشان می‌دهد، گفت: بلع تصادفی تک یاخته های روده ای از طریق مصرف سبزیجات و میوه های آلوده صورت می‌گیرد که به طور نامناسب شسته شده و تحت شرایط بهداشتی نامناسب آماده شده اند. وی توصیه کرد که استفاده از آب آبیاری بهداشتی، مصرف سبزیجات به درستی تمیز و پخته شده و رعایت بهداشت مناسب، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به عفونت تک یاخته ای کمک کند.
شایان ذکر است، این مطالعه تحت حمایت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی قزوین و دانشکده کشاورزی Sheikh Mujibur Rahman Bangabandhu  بنگلادش و تحت نظارت دکترMd. Robiul Karim انجام شده است.
نتایج یافته های این مطالعه در ژورنال معتبر FOOD CONTROL  در دسترس محققین و دانشمندان  از طریق لینک

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521007945 قرار گرفته است.

6.0.9.0
    V6.0.9.0