۱۴۰۱/۰۲/۲۰
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی قزوین، مهم ترین عفونت های كرمی در سبزیجات دنیا را شناسایی كردند

کرم های انگلی بیش از یک و نیم میلیارد تَن از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می دهند و به عنوان یکی از اصلی ترین مشکلات بهداشت عمومی در کشورهای در حال توسعه به ویژه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محسوب می شوند. تخم‌ها و مراحل لاروی کرم‌ها، ممکن است که سبزیجات مختلف را آلوده سازند. همچنین مصرف میوه ها، سبزیجات و گیاهان خام یا خوب شُسته نشده، نقش مهمی در انتقال پاتوژن های مدفوعی- دهانی از جمله عفونت های کرمی (تخم یا مرحله لاروی) دارد.
طرح تحقیقاتی «بررسی شیوع جهانی آلودگی های کرمی در سبزیجات و میوه ها» که توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد، نشان داد که مهم ترین عفونت های کرمی در سبزیجات دنیا، به ترتیب: گونه های انگلی آسکاریس لومبریکوئیدس و استرونژیلوئیدس استرکورالیس است.
دکتر میلاد بدری، که در کنار دکتر آیدا وفای اصلاحی، دکتری انگل شناسی پزشکی و دکتر سیما هاشمی پور، استاد تمام علوم پزشکی قزوین و فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم و رییس مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک مرکز آموزشی و درمانی مستقل ولایت قزوین، از مجریان این طرح است، در این رابطه گفت: مطالعه حاضر برای اولین بار در جهان به صورت نظام مند و فراتحلیل (Systematic reviews and meta-analyses) در 32 کشور جهان به برآورد شیوع مهم ترین عفونت های انگلی کرمی-روده ای در سبزیجات و میوه ها پرداخته است و یافته‌های مطالعه نشان داد که مناطق غربی سواحل اقیانوس آرام، بیشترین میانگین شیوع را داشتند.
دکتر بدری اظهار کرد که شایع‌ترین عفونت های انگلی کرمی در سبزیجات جهان، گونه های انگلی آسکاریس لومبریکوئیدس(Ascaris lumbricoides) با عوارض  انسدادی شدید در روده باریک، بخصوص در کودکان کمتر از 10 سال و در شکل غیرمعمول، باعث ایجاد آپاندیسیت می شود.
وی گفت: عفونت کرمی استرونژیلوئیدس استرکورالیس (Strongyloides stercoralis) در افراد دچار نقص ایمنی سلولی، سوء تغذیه، و دریافت کنندگان داروهای سرکوب کننده ایمنی، انگل در قسمت های مختلف بدن به ویژه ریه ها، کبد، قلب، دستگاه گوارش، گره های لنفاوی، دستگاه ادراری و سیستم عصبی، تبدیل به شکل منتشر می شود که تهدید کننده سلامتی افراد مبتلاست و تخمین زده می شود مرگ و میر ناشی از حالت منتشر به 87 درصد برسد. این محقق افزود که نکته قابل توجه در مطالعه حاضر، نشان دهنده بیشترین میزان شیوع عفونت های کرمی در کشورهای در حال توسعه مناطق حاره ای است.
وی خاطر نشان کرد که داده‌های مطالعه حاضر نشان دهنده خطر بالقوه انتقال بسیاری از عفونت های کرمی به انسان از طریق بلع تصادفی تخم یا مراحل لاروی این عوامل عفونی از طریق سبزیجات و میوه‌هایی آلوده است.
دکتر بدری در خصوص راهکارهای پیشگیری از ابتلا به عفونت های کرمی گفت: استفاده از آب آبیاری بهداشتی، شستشوی مناسب میوه و سبزیجات از طریق محلول های شستشو و ضدعفونی کننده، مصرف سبزیجات پخته شده و رعایت بهداشت مناسب می‌تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به این عوامل عفونی شود.
شایان ذکر است، این مطالعه با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشکده کشاورزی Sheikh Mujibur Rahman Bangabandhu  بنگلادش و مرکز میکروب شناسی دانشکده بهداشت امارات متحده عربی و تحت نظارت دکتر Md. Robiul Karim و دکتر Raed AbuOdeh انجام شده است. نتایج یافته های این مطالعه در ژورنال معتبر FOOD CONTROL  در دسترس محققان و دانشمندان از طریق لینک

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521007209 قرار گرفته است.

6.0.9.0
    V6.0.9.0